Manapság nagy hangsúlyt fektetünk az online marketingre, azon belül is a fotókra, hisz azok segítenek a legjobban az ügyfél és vevőszerzésben.

Ebben a cikkben leírom, hogy miket és hogyan érdemes fotóznod vállalkozóként, blogra, instára otthon, s közben választ kapsz a miértre is.

Vállalkozókból is többféle van, van aki szolgáltatóként tevékenykedik, tehát annyira nem megfogható amit el ad, illetve van, aki egy bizonyos terméket szeretne eladni, mely lehet a saját munkája vagy akár másé.

Most mindkettőjüknek adok ötleteket, tippeket, trükköket a fotózásra.

Fotó: Enessey Melinda

Előre tisztáznám, hogy nincs azzal baj, ha nem vagy egy profi fotós vagy épp nincs egy hiper-menő géped. Ha van egy jobb típusú telefonod, az már pont elég lesz. A cikkben a képek többsége is telefonnal készült!

Legelsőnek az egyik legegyszerűbb és legjobb módját mondom és mutatom meg neked, amit akár szolgáltató vagy, akár eladóként is tudsz majd hasznosítani.

FLATLAY

Sokaknak lehet újdonság ez a szó, de segítek. Miről is van szó? Sík felületen, esztétikusan elhelyezett tárgyak fotója, felül nézetből. A fotózás általában „madártávlatból” történik, akár egy székre vagy sámlira állva. A fotókon kedvenc kellékeink vagy fotózandó tárgyaink szerepelhetnek.

Fotó: Enessey Melinda
Fotó: Enessey Melinda

Szolgáltatóként érdemes olyan tárgyakat/eszközöket/kellékeket fotózni, melyek hozzásegítenek a munkád elvégzéséhez vagy napi teendőidben szerepet kapnak. Akár a laptop, telefon, notesz…

Amennyiben saját terméked van, akkor érdemes arról is olyan fotókat készíteni hogy az legyen a fókuszban, de lényeges, hogy használat / viselet közben is meg legyen örökítve, hisz a vevő számára fontos, hogy lássa így is az adott darabot. Nagyon szép, ízléses képet lehet csinálni táskával, akár megmutatva közben, hogy mi van benne, mit hordasz magaddal a mindennapokban.

 A háttered minden esetben legyen letisztult, egyszerű, hogy a tárgyak legyenek a figyelem középpontjában. Tökéletes háttérnek például egy fehér lepedő, egyszínű abrosz, egy egyenletes parketta…Sőt, ha nagyon kreatív szeretnél lenni és illik az adott témádhoz, akkor nyers fa is tökéletes, de igazából ez is végtelen lehetőségeket rejt magában. Ügyelj a fényekre, nem kell lámpa, nem kell vaku, elég ha az ablak mellől fotózom, ahol elegendő fény van. Erős árnyékokra érdemes figyelni, hisz rontja a kép letisztultságát, esztétikáját. Ennél a fotózásnál is érvényes az a szabály, hogy a kevesebb néha több.

Fotó: Enessey Melinda

LIFESTYLE

Adott érzések, elkapott pillanatok megörökítése.  Én ezekre a fotókra sokat játszom árnyékokkal, fényekkel, a háziállataimmal (Őket mindenki szereti, nehéz velük mellélőni ).  Ha van gyermeked, akkor akár róla is lehet olyan képeket készíteni, hogy csak nyaktól lefelé látszanak. (személyiségi jogok)  Akár játék közben, amikor el vannak merülve a játékban, vagy ha csecsemőről van szó, akkor a lábacskáit, és ezeket máris bele lehet szőni bármilyen sztoriba, amit szívesen megosztanál az olvasóiddal.

Fotó: Enessey Melinda

Ha számodra ezek a témák túl meghittek és nem szeretnéd megosztani, akkor esetleg készíthetsz olyat, ahol épp a reggeli kávézásod  osztod meg a követőiddel. Tudom, hogy furán hangzik, de már azokat az időket éljük, mikor az emberek kíváncsiak a szolgáltató életére, hogy valójában ki is van az adott márka/blog mögött. Én is sokszor kíváncsi vagyok egy adott terméknél, hogy vajon ki a tervező, ki írja a blogot, kinek a szavait olvashatom. Lehet ezt naplószerűen is, főleg most ebben az élethelyzetben amiben vagyunk.

Termékeidet is egyszerűen meg lehet így örökíteni, hogy ebben a helyzetben is lássák az emberek, hogy megéri megfizetni, láthatják használat, vagy akár készítés közben! Akik érdeklődnek irántad és a termékeid iránt, ők biztos vagyok benne, hogy oda és vissza lennének egy készítési folyamatról. (persze ebben az esetben nem mindenről lehet ilyen jellegű képet alkotni)

Készíts képeket a vállalkozásod újdonságairól

Mutasd be, ha van valamilyen aktuális változás a termékedben, vagy ha tanultál valami újat vagy éppen tanulsz is, esetleg szélesíted a szolgáltatási köröd. Én amikor veszek egy új objektívet sokszor készítek flatlayt és megosztom a követőimmel. Illetve, ha valami máson dolgozom, azt is szívesen megörökítem, hogy lássák nem vagyok egy robot. 😀

Fotó: Enessey Melinda

Csendéletképek

Fotó: Enessey Melinda

Én képes vagyok venni egy csokor virágot azért, hogy azt a naplemente fényeiben megörökítsem az asztalomon. Szeretik az emberek, ezek köré is lehet simán sztorit fűzni és a látványa is szép, figyelemfelkeltő lehet. Tele vagyok cserepes virágokkal is, néha azokkal is játszadozom, könyveim mellé teszem, elveszem, kreatívkodok. Kertben lévő virágok, színek….Érdemes nyitottan állni ehhez és élvezni a lehetőségeket!

Örökítsd meg a hangulatot!

Fotós kihívások

Kihívás instagramon: @enessey.m

Rengeteget lehet találni az interneten belőlük. Általában szezonálisak! Karácsonyi, tavaszi… Ha nagyon nem jut semmi eszedbe, vagy már nem akarsz saját fejből dolgozni, akkor gyorsan keress egyet! Nálam is van most egy ilyen kihívás, ha gondolod csekkold le! Örülök, ha belevágsz!

+1 ÖTLET

Letter board használata a fotókon! Bizony, óriási divat, kitűnik a kép a sok közül vele, és szinte bármilyen infót át tudsz adni vele! Alkalmazhatod flatlay-ben, lifestyle képen, csendéletképen… bárhol 🙂

Most jöjjön pár „szabály”, legalábbis pár olyan pont, amiket érdemes megfogadni.

Módjával a szelfikkel

Nyilván van olyan vállalkozás, ahol több kell belőled. Például az életmód tanácsadás, edző, de ha a tiéd nem ilyen jellegű szakma, akkor érdemes csak pár szelfit kitenni, hogy azért mégis látható legyél, de ne rajtad legyen a fő hangsúly.

Kerüld a kliséket! Légy kreatív!

Persze, nehéz újat mutatni, de azért igyekezz ne koppintani, hanem saját magadtól olyan értékelhető és különleges képeket kitalálni, melyek figyelmet érdemelnek. Ne legyen tele idézetekkel az oldalad, csak azért mert azok most nagyon elterjedtek… és sorolhatnám a többi klisét 🙂

Stockfotót NE használj!

Tudom, azért vannak, hogy használjuk őket, de sokkal kreatívabb és személyesebb egy saját fotó megosztása, mint egy tucat, amit lehet, hogy bármikor megtalálunk egy következő vállalkozó oldalán. Legyél egyedi!

Ha mindenképp ennél maradnál, jelöld meg a forrását.

Ne lopj képet! 

Ha valakinek a fotója megtetszik, akkor ne mentsd le és tedd fel. Először kérdezd meg az alkotót, hogy megengedi e, hogy felhasználd a fotóját, és természetesen ezt úgy tedd, hogy a szerző/alkotó nevét is odabiggyeszted! 🙂

Instagram

Instagramra érdemes 1:1 méretben fotózni, hogy semmit se vágjon le a fotóról a szerkesztője. Ha nem szeretnéd ezt tartani, akkor álló képet használj, így nem szorul ki semmi a képről, mikor vágnod kell. Ne vidd túlzásba a filtereket, legyen egységes a feeded. Ugyanez igaz a blogra is! Nem szép ha millió színárnyalatban pompázik egy oldal.

A minőség fontosabb, mint a mennyiség! Ne kapkodj alkotás közben! Gondold át, hogy pontosan mit is szeretnél mutatni a képeddel!

Hidd el, hogy az emberek imádják a természetes képeket, főleg, ha azok értéket adnak át! Tehát ne a milliós gépet keresd a fotózáshoz, hanem a lehetőséget, hogy azonnal elkezdhess kreatívkodni! 🙂